ABD Patent ve Marka Ofisi (PTO), OpenAI’nin üretken, önceden eğitilmiş transformatör anlamına gelen GPT kelimesini tescil ettirmek için yaptığı başvuruyu, GPT’nin tescil edilemeyecek kadar genel bir terim olduğu dile getirdi. Ek olarak, rakiplerin ürünlerini GPT olarak doğru bir şekilde tanımlamalarını engelleyebileceğini söyleyerek reddetti.
OpenAI başvurusunda GPT’nin tanımlayıcı bir kelime olmadığını, yani tüketicilerin ne anlama geldiğini “hemen anlayacağı” kadar genel bir terim olmadığını savundu.
PTO, 6 Şubat tarihli kararında, tüketicilerin GPT’nin ne anlama geldiğini bilmemelerinin önemli olmadığını, çünkü teknolojiyi kullananların GPT’nin sadece OpenAI ürünlerine değil, genel bir yazılım türüne atıfta bulunduğunu anladıklarını yazdı.
Birçok şirket ürünlerinin adlarına ‘GPT’yi ekledi
Üretken yapay zekanın yükselişinden bu yana, diğer birçok yapay zeka hizmeti ürün adlarına GPT’yi ekledi. Örneğin, GPTZero adında bir yapay zeka dedektörü girişimi var. Diğer şirketler de temel YZ modellerini genellikle GPT olarak adlandırıyor, çünkü tam anlamıyla öyle.
GPT terimi, ChatGPT ve onun GPT-3 (ve daha sonra GPT-4) yapay zeka modelleri popüler hale geldikten sonra OpenAI ile yakından bağlantılı hale geldi. ChatGPT’yi dış geliştiricilere açtığında, şirket özel sohbet robotlarını da GPT olarak adlandırdı. Ancak son zamanlarda OpenAI diğer hizmetlerine de farklı marka isimleri vermeye başladı. Kısa süre önce Sora adlı metinden video oluşturma modelini piyasaya sürdü.
Bu ilk değil
ABD’nin OpenAI’nin GPT için ticari marka talebini ilk kez reddetmiyor; ilk kez Mayıs 2023’te reddedilmişti. Şirket, GPT teriminin ticari markasını almak için bir kez daha Ticari Marka Deneme ve Temyiz Kurulu’na başvurabilir.